Legendás szállodák és harcias tehenek

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Legendás szállodák és harcias tehenek

Feltöltve: 2013-04-03

A jódliszövetségeknek összesen 21 ezer tagja van, évente 12 ezer kürtös részvételével rendeznek nemzetközi fesztivált. A sajtkészítésnek hosszú hagyománya van, az óragyártás töretlen a XVIII. század óta. Kitalálta, melyik országról van szó?

A svájci Eringerben a rövidlábú, izmos tehenek minden májusban megküzdenek azért, hogy melyikük vezesse a csordát a hegyi legelőre. Aprozban, Wallis kantonban a királynők harcolnak egymással. A Vierwaldstatter tó partján, a selymes füvű Rüttli- mezőn, Hoche Gassén át Küstnachtba vezető úton Tell Vilmos, a svájci szabadhős kel életre.
Svájc az az ország, ahol a jódliszövetségeknek összesen 21 ezer tagja van, és ahol nemzetközi fesztivált rendeznek évente 12 ezer kürtös részvételével. A sajtkészítés réges-régi hagyományokra megy vissza, az óragyártás töretlen a XVIII. század óta.


Schweiz Tourismus idén Svájc élő hagyományaiba avatja be turistákat. A 100 hagyomány – igazi Svájc” prospektusból válogatva bárki lehet Tell Vilmos, beállhat svájci tehenésznek, vagy legalábbis tiszteletbeli falusiként vehet részt a száz évnél régibb hagyományú népünnepélyeken, kipróbálhat kézműves tevékenységeket, megismerhet más legendákat, mítoszokat, bejárhat történelmi városokat, és alhat olyan szállodákban, amelyek régi korok térélményét és a modern kényelmet együtt adják, s még legendákat is őriznek.

Ahol nincs globalizáció


A svájci hegyi falvakat a múlt században elkerülte az, ami Európa legtöbb vidékét nem: Keleten a politika, nyugaton a gazdaság – meg a globalizáció mindenhol – szétverte a falvakat, a közösségeket. Elvándorlásra késztette a fiatal falusiakat, megtörte, kiüresítette a szokásokat, amelyeket sokfelé csak a turisták szórakoztatására elevenítettek fel, s fűztek föl rá szuvenírgyártó kisipart. Az efféle bemutatókon mindig elszomorodunk egy kicsit, mert érezzük a tarka külsőségek mögött az ürességet. De a svájci falvakban élők nem vándoroltak el, nem cserélték a hagyományaikat új szokásokra, a friss technikai vívmányokkal azonban megismerkedtek, azokat is arra fordítják, amire valók: hogy a kor technikai színvonalán éljék meg, és vigyék tovább, amit az őseiktől kaptak. Felbecsülhetetlen értékek ezek, és a ma a veszteségek láttán már jó a kulturális időérzékünk: látjuk az attrakció mögött a távlatot, a súlyt, és tudjuk, hogy gagyit kaptunk a pénzünkért, vagy a legjavából gazdagodtunk élménnyel.

Építészeti emlékek sokasága

Svájc történelmét, hagyományait nem csak a hegyvidéki falvak őrzik, hanem a különösen magyar szemmel nézve a temérdek építészeti emlék is. Nem csak hogy nem rombolta le szinte a teljes múltat a történelem vihara, hanem a svájciak megóvták építészeti örökségüket. A „Történelmi szállodák Svájcban” című prospektus 46 szállodát kínál időutazás céljából. Akad közöttük valaha volt palota, udvarház, postakocsi-állomás, régi patríciusház. Köztük Albergo Monte Verita in Ascona szállodája, a Hotel du Pillon, amely elnyerte az év történelmi szállodája címet idén. A legszebbek közt van a Genfi-tónál Les Diableretsben a Relias de Silence, a nidfurni Landvogthaus vagy a ramoschi Hof Zuort Engadinban. Mindegyik szállodának saját története, titka, legendája van. Müstairben az új Partnerhotel Müsterhofnak is: 15. számú szobájában az ágy végébe faragva egy évszám látható: 1771.

Időutazás

A Müstair-völgyében 1799-ben a francia hadsereg és az osztrákok lekeseredett ütközetet vívtak. De hogy Napóleon valóba aludt-e az ágyban, vagy ez csak történelmi legenda, ki tudja. Aki összefüggő történelmi időutazásra vágyik, az a www.My Switzerland.com/historische-routen alatt öt választható túrajavaslatot talál, amelyek együtt adják a történelmi, építészeti élményeket, a páratlan természeti látványosságokat és a kulturális élményeket. Így például az „ Igazság órája” túrán száznál több anekdotát hallunk Lago Maggorétól elindulva az alpesi hágókon át a Bündeni Herrschaftig, útba ejtve Churt, Klosterst, Davost. Tíz szállodát választhatunk a csomagban , köztük van a Villa Carona nevű régi patríciusház, a Gamboni történelmi palota Comolognoban és a luxus Hotelresort Waldhaus Flims, mely utóbbi a nosztalgikus fényűzés és a legmodernebb dizájn kombinációja.

Gyönyörű túraútvonalak
A www.MySwitzerland.com oldalon Az „ Élő hagyományok” programjai, helyszínei mellett a „Hegyek és tavak” és a „ Csábító városok” cím alatt is érdemes körülnézni. A mobilalkalmazás felhasználóbarát módon földrajzi helyszínek szerint és témák szerint is csoportosítja a kínált attrakciókat. A „Csábító városok” iPad verziója a 24 óra alatt megtekinthető látványosságokat kínálja. A www.MySwitzerland.com/ mobile címen a felhasználok City Guide-ot is letölthetnek Zürcihről,Baselről,Bernről, Lausanne-ről, Luzernről, Luganóról és Genfről. Ezenkívül hozzáférhető a svájci rendezvénynaptár, amelyben szerepel az összes aktuális koncert, kiállítás fesztivál és sportesemény, a Swiss Hike menüpont alatt pedig a 32 legszebb túraútvonalat sorolják fel.


A Schweiz Tourismus Túrázó családok című prospektusában a legszebb kirándulási lehetőségeket gyűjtötte össze 3-5-7 napos túrákra beosztva az élményeket, látnivalókat, családbarát szállókat kínálva a fürdőzés, a hegymászás, és a nemzeti parkok látogatása mellé. A „Családi túrakereső” ( Family Trip-Finder) okostelefonról, iPadról, iPhoneról és androidról is elérhető. Játékos, könnyen kezelhető formában 1500 turisztikai programot mutat be. Lehet választani kültéri, beltéri programot. Túraútvonalat aszerint választhatunk, hogy velünk lévő gyermek 5, 9 vagy 13 éves. A svájci frank erősödése miatt kevesebb külföldi érkezett turisztikai céllal az országba az elmúlt években, mint korábban, de Oroszországból, az Egyesült Államokból, Brazíliából megélénkült a Svájcba irányuló turizmus. Néhányszáz fővel mi, magyarok is kevesebben látogattunk 2012-ben Svájcba, mint az előző években, viszont csaknem ezerrel több vendég éjszakán aludtunk ott. Nagyon olcsó árakat most sem ígérnek a szakemberek, de színvonalas, jó ár-érték arányú utakat igen, és 2014-re a külföldi turizmus fellendülését várják.