Lendületben az ázsiai spa-k

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Lendületben az ázsiai spa-k

Feltöltve: 2010-02-15

Ismeri a hagyományos maláj, vietnami, balinéz és indiai gyógyító terápiákat? Jobb, ha megismerkedik velük, mert lehet, hogy nemsokára hozzánk is eljutnak.

Az egészséges életmód Ázsiában ma már nem pusztán az egészséges étkezést jelenti, hanem sokkal inkább a régi, hagyományos wellness-technikák újraélesztését, és egyben a spa-k ugrásszerű terjedését.

Yue-Sai az egyik legismertebb kínai nő: kozmetikai birodalma és saját tévéshow-ja van. Gyakran van szüksége arra, hogy elszökhessen a kimerítő stresszből és a szennyezett Sanghajból és Pekingből, ahol él. Kitalálják, milyen menedékhelyet választ? A thaiföldi Chiva-Som nevű spa-t. „Ragyogóak a szolgáltatások, és ragyogóak az ételek is.” –meséli a tengerparti Hua Hin városában fekvő wellnessközpontról, ahol a vendégeknek egész nap vizelethajtó citromfű-teát kínálnak, az ételekben pedig nincs só, zsiradék és cukor. „Néha többször is visszamegyek egy évben, és három vagy tizenkét napot töltök el ott, attól függ, mennyi időm van. Legszívesebben hat hónapot maradnék. Ez egészségessé tenne, az biztos!”

Az „egészség” ma nagyon felkapott szó Ázsiában. A régió gazdaságainak gyors növekedése ugyanis azt is jelentette, hogy elszaporodtak a sült csirkék és a fagylalt, megnőtt a levegőszennyeződés, és teret nyert az egészségtelen életstílus. A derékbőségek a GDP-vel együtt nőttek, divatossá vált a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Ugyanakkor azonban azok, akik elkölthető jövedelemmel rendelkeznek, egyre többet törődnek az egészségükkel, és ezt úgy teszik, hogy a spa-kat veszik igénybe. „Korábban alig volt kínai, sőt ázsiai vendégünk, de mostmár sokan vannak.” – mondja Kan, aki több, mint egy évtizede látogatja a Chiva-Som-ot. „Az embereknek több a pénzük és egészségtudatosabbak lettek.”

Ez visszatükröződik az ázsiai spa-k számának ugrásszerű növekedésében. Az 1990-es évek közepén indult Chiva-Som –nak, amely sokáig a gazdag üzleti elit kedvenc helyének számított Bangkokban, mostanában egyre több versenytárssal kell szembenéznie. Egyedül Thaiföldön 154 százalékkal nőtt a spa-k száma 2002 és 2007 között – 230-ról 585-re.

A Nemzetközi Spa Szövetség végzett egy online felmérést, amiben a thai válaszadók 19 százaléka azt mondta, hogy elutazott már spa-ba. Kínában ugyanezek aránya 21 százalék volt, Indiában pedig 15. Viszont a megkérdezettek több, mint fele részt vett már napi kezeléseken. (A tavaly első ízben elvégzett kutatás során csak az internet-hozzáféréssel rendelkezőket kérdezték meg, így a válaszok a városi elit véleményét tükrözik.)

Kialakulnak a XXI. század standardjai

„Az ázsiai terápiák nagyon értékesek és egyre többen érdeklődnek irántuk. Maguk az ázsiai országok is most fedezik fel és kezdik promótálni értékeiket. Hatalmas az érdeklődés a hagyományos technikák iránt.” – mondja Gerard Bodeker, az oxfordi egyetem orvosi iskolájának professzora, az „Értsük meg a globális spa-ipart!” című könyv szerzője.

Azt mondja, ennek eredményeképpen nemcsak a nyugatiak fedezik fel az ayurvédát vagy a thai masszázst, hanem az ázsiaiak is, akik számára pedig ez évszázadok óta a kultúrájuk része, de eddig nemigen törődtek vele.

A japánok mindig is tiszteletben tartották hagyományaikat, járnak az onszensz-be (forró forrás) pihenni, a többi ázsiai országban azonban generációkon át csak a vidéki asszonyok őrizték a hagyományos terápiákat és a gyógyítási technikákat, és ez a veszély fenyegetett, hogy ezek örökre feledésbe merülnek.

Amíg a shiatsu (japán), a tui-na (kínai) és az ayurvéda (India) az USÁ-ban és a világ többi országának spa-iban is elérték a svéd masszázs rangját, a hagyományos maláj, vietnami, balinéz és indiai gyógyító technikák még csak most kezdenek terjedni Ázsia feljövőben lévő középosztályában. „Ez tulajdonképpen a hagyományok megnemesítése. Éppen az a folyamat zajlik, amikor az egyszerű falusi kezelésekből kialakulnak a XXI. századi standardjai.” - mondja Bodeker.

Ez pont a globalizáció fordítottja, legalábbis ellentétes a tendencia a KFC-k és a McDonald’s-ok terjedésével világszerte. A recesszió ellenére is – vagy éppen azért, mert ott olcsóbbak a szálláshelyek - Ázsiában építik most a legtöbb spa-t a világon. Az olyan ázsiai luxushotel-láncok, mint az Aman Resorts, a Mandarin Oriental vagy a Banyan Tree, már eleve wellness-részleggel épülnek, és nem utólag ragasztják hozzá ezeket a kiegészítéseket a városi vagy tengerparti egységekhez.

Ne csak szexturizmus legyen…

A globális spa-ipar értékét évi 255 milliárd dollárra becsül a Global Spa Sumit (GSS), és Ázsiában egyértelműen növekvő a tendencia. A GSS 2007-es tanulmánya 82 olyan szállodát talált Ázsiában és Óceániában az összesen csaknem 1500 között, ahol van spa-részleg. Bodeker azt mondja, egy évtizeddel ezelőtt még egy sem létezett közülük. Thaiföld volt az első ázsiai ország, amely elkezdte fejleszteni spá-it, ami onnan indult, hogy a viatnami háború alatt ez az ország volt az amerikai katonák pihenőhelye. „Az a cél, hogy a szexturizmust elválasszák a spa-ipartól. Korábban az a szó, hogy masszázs, a szexuális szolgáltatások szinonímája volt. Ráadásul Thaiföldnek kifejezetten egyedi és gazdag öröksége van: számos egyedi masszázst, gyógyfüves kezelést ismernek, azonkívül adott a meditáció hagyománya, a test és az elme egyensúlyának filozófia háttere, a hozzáértő szolgáltató szektor és a jól fejlett turisztikai ipar.” – mondja Bodeker.

Most India, Kína és Malajzia is kiépítik a spa-iparukat. A helyi gyógymódokat alkalmazó Life Wellness Resort Ouy Nhon most nyitott Vietnam közepén. A Chiva-Somb-ban az európaiak látogatásainak 51 százaléka májusra esett, az ázsiaiak csak a vendégek 26 százalékát tették ki. A számuk ugrásszerűen megnőtt az olyan ünnepi periódusokban, mint például a január-februári Holdújév. Tény, hogy a Chiva-Som árai 30 százalékkal vannak a hozzá hasonló amerikai és európai spa-k árai alatt. Így nem csoda, hogy sok ázsiai idén közelebb marad az otthonához – mondja Paul Linder, a Chiva-Som ügyvezető igazgatója.

Az amerikaiak és európaiak felismerik, hogy ugyanazért az árért, amit egy amerikai vagy svájci utazásért fizetnek, Thaiföldön spa-élménnyel is kombinálhatják az utazást. „Az emberek manapság nagyon meggondolják, mire adják ki a pénzüket.” – mondja Lindner, aki hozzáteszi: „de ha már itt vannak, akkor luxustermékekre is költenek.” A Chiva-Som-ban az az alap, hogy együtt kezelik a testet és a lelket. A nap rutin egy napfényes sétával indul a Thai Chi Chuan tengerparton. Utána jön a reggeli jóga, a nyújtás, majd a reggeli. (Semmi zsiradék, só és cukor, emlékeznek?) Azután vízi aerobik és egy sor pilates-óra, kinézis, kardio és a többi. A legtöbb vendég kozmetikai kezeléseken vagy masszázson vesz részt a délután hátralévő részében. Napi egy masszázs kötelező, és a legtöbb masszázs a thai masszázs adaptációja. Egy ilyen napirend még a legkövérebb, városi ázsiait is egészségesebbé varázsolja – miközben saját hagyományait is ápolja.

Forrás: www.eturbonews.com